Sprawozdanie końcowe z wykonania zadania publicznego: "Rekreacja na sportowo – Powitanie lata 2019"

W dniu 04.07.2019 roku Zarząd Powiatowego Koła Polskiego Związku Niewidomych w Kartuzach zorganizował spotkanie integracyjne dla członków oraz przyjaciół naszego koła.
W spotkaniu uczestniczyło około 89 osób w tym 25 dzieci.
Jak zakładał wcześniej opracowany harmonogram wykonania zadania wyjechaliśmy z Kartuz o godz. 9:30. Przed godziną 10:00 większość uczestników dotarło autokarami do Ostrzyc. Jak co roku malowniczo położony pensjonat „U Stolema” powitał całą  gromadę. Może pogoda odbiegała nieco od ideału ale dla nas to żadna przeszkoda. Doskonale przygotowany kompleks sportowy oraz profesjonalne podejście  do zagadnienia bezpieczeństwa to domena Ostrzyckiego uroczyska. I tutaj mała dygresja – ranek powitał nas chłodem i nieprzyjemnym wiatrem – lecz z upływem czasu łaskawe słoneczko pokazało co potrafi. Natura jak co roku podarowała nam piękną pogodę.
Dobra pogoda to pogodne usposobienie wszystkich uczestników. Spotkanie z wolna nabierało rumieńców.
O godz.10:15 krótkie powitanie uczestników  spotkania.  Aby nie marnować cennego czasu od razu przystąpiliśmy do dzieła tzn. padło hasło aby gry i zabawy sportowe niezwłocznie zacząć. Kierując się pewną niezawodną zasadą najpierw wielkie koło dla wszystkich uczestników - tak aby wszyscy mogli się odnaleźć po dłuższej rozłące. Wielorakość wcześniej przygotowanych atrakcji zadowoliła by niejednego konesera i pozwalała sądzić, że nikt nie będzie się nudził i faktycznie dla każdego było coś miłego.
Gry i konkursy sportowe dla dzieci i dorosłych. Wielorakie konkursy sprawnościowe, quizy i zagadki. Oczywiście wszystko to dostosowane do możliwości osób niepełnosprawnych.
W międzyczasie ciepłe i zimne napoje, słodki pączkowo–drożdżówkowy poczęstunek oraz kończący spotkanie smaczny obiad. Każdy znalazł coś dla siebie.
Dzięki naszym sponsorom mogliśmy ufundować ogrom ciekawych i cennych nagród.
Dla dorosłych zawsze przydatny  sprzęt gospodarstwa domowego tj.: miksery, czajniki, gofrownice itp. Dla dzieci tym razem słuchawki bezprzewodowe oraz nieodzowne słodkie dodatki. W naszych sportowych zmaganiach nie było przegranych. Wszyscy w geście triumfu mogli przekonać się jakie cuda sprawia zdrowa sportowa rywalizacja. Wszyscy byli zwycięzcami.
Całe przedsięwzięcie tak jest planowane aby poprzez wspólną sportową zabawę słabo widzący mieszkańcy powiatu Kartuskiego w różnym wieku (od 2 do 85 lat) mogli w sympatycznej atmosferze uczyć się walczyć z własnymi słabościami oraz rozwijać swoje umiejętności. Integracja niezauważalnie przychodzi sama.
Należy podkreślić ogrom trudu i pracy włożonej w organizację spotkania.
Bezinteresowna pomoc wielu ludzi dobrego serca, instytucje rozumiejące nasze skromne potrzeby, wreszcie wielka pomoc organów samorządowych naszego powiatu udowodniły mądrą tezę że w naszej jedności tkwi wielka siła  aby zrobić tak wiele dla bardzo wielu szczerych uśmiechów.
Pragnę serdecznie podziękować niezawodnym przyjaciołom naszego koła a w szczególności Starostwu Powiatowemu w Kartuzach, Gminie Kartuzy, Chmielno, Stężyca i Żukowo które pozytywnie rozpatrzyły oferty składane przez nasze koło.
Specjalne podziękowania kierujemy do pani Katarzyny i pana Bartosza Labuda – właścicieli pensjonatu „U Stolema”. Ich życzliwość i zrozumienie naszych potrzeb budzi wielkie uznanie wśród niepełnosprawnej braci. Gry i zabawy dla osób dorosłych przygotowały i poprowadziły członkinie zarządu koła: panie Janina i Irena.
Wielce pomocne były panie Mirosława, Halina i Bożena. Nie zawiedli nasi wypróbowani wolontariusze. Dziękujemy panu Eugeniuszowi za udostępnienie i obsługę sprzętu nagłaśniającego. Serdeczne dzięki dla panów Władysława i Krzysztofa  za pomoc techniczną i logistyczną.
Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursach  otrzymali wspaniałe upominki.
Opuszczając gościnne progi Ostrzyckiego pensjonatu upewniliśmy się, że niepełnosprawność właściwie w niczym nas nie ogranicza i wręcz motywuje do łamania kolejnych barier i stereotypów.
Dziękujemy za to, że jesteście z nami. Do zobaczenia za rok.
W spotkaniu uczestniczył i spisał powyższe fakty Krzysztof Trzeciecki.