Sprawozdanie końcowe z realizacji zadania Wyjazd rekreacyjno – sportowy "Gra w kręgle nie tylko dla sprawnych"

W dniu 22.08.2019 roku Zarząd Koła Powiatowego Polskiego Związku Niewidomych w Kartuzach zorganizował wyjazd rekreacyjno-sportowy do kompleksu hotelowo – rekreacyjnego „Kiston” w Kistowie koło Sulęczyna. Ogółem do Kistowa wyjechały 43 osoby.
Przed godziną 11:00 cała grupa spragniona dużych sportowych wrażeń zameldowała się przed nowoczesnym centrum hotelowo-rekreacyjnym „Kiston”. Piękna letnia pogoda  bardzo optymistycznie nastawiło całą ekipę na czekające ich atrakcje.
Krótkie formalności i cała grupa już mogła korzystać z usług hotelowego basenu.  Sam basen może niezbyt okazały okazał się całkiem przyjemną rozrywką dla większości uczestników. Była zjeżdżalnia, bicze i masaże wodne, tory pływackie oraz ciepłe jacuzzi. To mokre atrakcje z których z wielkim animuszem korzystali  uczestnicy radosnej wyprawy.
Niestety czas płynie nieubłaganie i o godz. 13:00 musieliśmy zakończyć pierwszą część atrakcji. Na godzinę 13:00 mieliśmy zaplanowany wspólny posiłek aby godzinę później zameldować się w kręgielni gdzie jakby nie było niektórzy chcieli w pełni pokazać swoje sportowe umiejętności. Stuki, puki i radosne okrzyki to tylko jakby ułamek tego co musiały znieść szacowne mury kistowskiej kręgielni. Rywalizacja na najwyższym poziomie. Wszyscy bez wyjątku rzucali coraz lepiej. Nie wiadomo kiedy minęły dwie godzinki. Trzeba zakończyć kręglową rywalizację. Byli zwycięzcy-były nagrody w formie okazyjnych pucharów. Dzieci otrzymały nowiuśkie plecaki i szkolne piórniki. Pyszna zabawa dobiegła końca - sam obiekt jak najbardziej godny odwiedzenia. Po godzinie 17:00 sprawnie i szczęśliwie cała grupa  powróciła do Kartuz. Reasumując  uczestnicy byli bardzo zadowoleni i tego typu wyjazdy na stałe wpisały się do kalendarza przedsięwzięć naszego koła.
Serdecznie dziękujemy organizatorom oraz wszystkim którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia tak potrzebnej i pożytecznej wyprawy po zdrowie i rehabilitację.  Pomni zapewnień, że pełnosprawni inaczej są w Kistowie zawsze mile widziani w miarę możliwości będziemy odwiedzać ten uroczy zakątek. Serdecznie dziękujemy wszystkim którzy pomogli zorganizować całość.
Cała radosna wyprawa mogła dojść do skutku   dzięki dotacji przyznanej przez Powiat Kartuski z puli środków PFRON, odpłatności uczestników oraz środków własnych.
W wyżej opisanej wyprawie brał udział i zrelacjonował całość

Krzysztof Trzeciecki